Voor 40 miljoen maakt Den Haag het nieuwe woongebied rond Hollands Spoor groen en autoluw

23-08-21

Maar liefst veertig miljoen euro steekt Den Haag in het verfraaien van het gebied langs station Hollands Spoor. Met het geld wordt het zogenoemde HS Kwartier veel groener gemaakt en meer geschikt voor fietsers en wandelaars.

Parallel aan het spoor krijgt de Waldorpstraat bijvoorbeeld een complete make-over. De drukke autostraat verandert als het aan de gemeente ligt in een ‘boulevard’ met bomenrijen waar fietsers en voetgangers het voor het zeggen krijgen.

Ook Stadscampus HS, de nieuwe naam van het gebied pal achter het station bij de Haagse Hogeschool, en de omgeving van Haagvlietpoort worden opgekalefaterd. Met veel extra bomen en struiken en minder ruimte voor de auto dan nu het geval is.

De opknapbeurt van het HS Kwartier wordt mede mogelijk gemaakt door het kabinet, dat bereid is de helft van de kosten voor zijn rekening te nemen als Den Haag de andere 20,3 miljoen euro betaalt. De gemeente haalt dat bedrag uit de kleine 700 miljoen euro die de verkoop van de Haagse aandelen in energiebedrijf Eneco heeft opgebracht.

De grootschalige opknapbeurt is hard nodig omdat het gebied helemaal opnieuw ontwikkeld wordt. HS-kwartier ligt in de wijk Laakhavens, een nu nog verrommeld industriegebied dat moet uitgroeien tot een nieuwe en moderne woonwerkwijk. Alleen al langs station Hollands Spoor krijgt de wijk er de komende jaren 3500 woningen bij.

En de duizenden bewoners in de nieuwe woontorens hebben recht op een prettige, groene leefomgeving, vindt het stadsbestuur. De automobilist zal daarom moeten inschikken. ,,Nergens is het openbaar vervoer zo goed geregeld als rond de Haagse NS-stations”, zei wethouder Robert van Asten onlangs. De nieuwe stadsmens is ook niet meer zo van het blik: ,,In het stationsgebied worden nu al dagelijks duizenden parkeerplekken onbenut gelaten.”

"Nergens is het openbaar vervoer zo goed geregeld als rond de Haagse NS-stations"
Robert van Asten, Wethouder

Naast de vergroening is er bij de herinrichting daarom vooral aandacht voor betere fiets- en looproutes en het autoluw maken van het gebied. Auto’s kunnen er nog steeds parkeren, maar dan op centrale plekken in de wijk. ,,We zorgen op straat nog wel voor een plek voor de loodgieter, de pakketservice en de zorgverlener, maar dat is het wel zo’n beetje”, stelt Van Asten.

Enorme torens

De ontwikkeling van de wijk Laakhavens is maar één van de grote bouwopgaven voor de stad. In een tijd van woningnood groeit het populaire Den Haag tot 2040 met naar schatting 100.000 inwoners en die nieuwe mensen moeten allemaal onderdak krijgen. Daarom heeft het stadsbestuur ingezet op de bouw van vele tienduizenden woningen in drie delen van de stad: Den Haag Zuidwest, De Binckhorst en het gebied rond de drie grote NS-stations.

In Laakhavens gaat dat het snelst. Met name langs station Hollands Spoor verrijzen de komende jaren tal van woon- en werktorens. Alleen aan weerszijden van de nieuwe stationsentree aan de achterkant van station Hollands Spoor verrijzen straks twee enorme torencombinaties van elk 160 en 140 meter. In de torens van Escher Gardens komen bedrijfsruimtes en pakweg 1100 appartementen, in de twee torens van HSK Offices begint Postillion een hotel en een congrescentrum met een totale capaciteit voor 1400 bezoekers en komt een onbekend aantal woningen.

Even verderop, op de hoek Bontekoestraat/ Rijswijkseweg maakt het zogenoemde Glaspaleis plaats voor The Grace: twee woontorens van 180 en 150 meter met ongeveer 1400 appartementen. Op de begane grond komt een huisartsenpost, een fietsenmaker, een kapperszaak, een restaurant en een ‘huiskamer voor de wijk’.